[ Pobierz całość w formacie PDF ]
ÿþWino z Brzozy
Przepis nr. 01
"Z soku brzozy można sporządzać w miesiącach od lutego do kwietnia przyjemne w smaku,
zdrowe wina. W drzewach przeznaczonych już z góry na wycięcie, wywierca się dziurkę na
wysokości 2 stóp od ziemi, wtyka do niej rurkę (z gałązki czarnego bzu) i podstawia się
naczynie, do którego spłynie sączący się kroplami sok. Najwięcej soku znajduje się po stronie
południowej, słonecznej. Najpraktyczniej zrobić trzy otwory: od wschodu, południa i zachodu.
Sok należy tak długo gotować, aż 1/4 soku wyparuje. Po schłodzeniu zadać drożdżami. Na
każdy litr soku dodać 2g kwasku cytrynowego i cukru odpowiednio do drożdży."
XXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXXX
Plik pobrany ze strony
http://www.ksiazki4u.prv.pl
lub
www.wszystko-co-najlepsze.prv.pl
[ Pobierz całość w formacie PDF ]